Incalzirea prin convectie

Probabil ca nu te-ai intrebat niciodata ce tip de transfer de caldura se produce atunci cand pui mana repede pe manerul ibricului de cafea ca sa nu dea in foc. Nu… n-ai avea timp! Doar stii ca te-ai fript si ca data viitoare oricata grija ai avea te vei arde din nou.

Si nici atunci cand stai lenes iarna la caldura emisa de radiator nu te intrebi care-i procesul de incalzire. Nu… la ce bun! Doar e cald ca nu e frig.

Convectia este cea care coordoneaza miscarea unui lichid intr-un ibric. In timp ce flacara aragazului incalzeste fundul ibricului, temperatura apei incepe sa creasca avand o densitate mai scazuta, ceea ce o ridica la suprafata. Apa rece are o densitate mai ridicata si coboara la fundul ibricului spre a se incalzi, apoi urmand acelasi ciclu de mai devreme. Acum ea incepe sa creasca in volum si sa dea in foc. Aici intervi tu si pui repede mana sa salvezi ce a mai ramas.

Cand faci placinte este acelasi principiu, in afara de ibric. Aerul din cuptorul incalzit se ridica si ajungand la suprafata se raceste, devenind mai greu, apoi cade pentru a se reincalzi. Si gata placinta!

Cand stai iarna in casa la caldura parca te bucuri ca e iarna! Parca ai primi colindatori in fiecare seara si sa te uiti pe vizor la ei ca sa nu iasa caldura.
Tehnologia ne-a invatat ca nu trebuie sa mergem afara sa taiem lemne si sa bagam in soba. Nu! Te ridici din pat, bagi radiatoru in priza si sari repede la loc.

Avantajele sunt multiple: te incalzesti si tu si el, si nici nu te apuci sa tai copaci si sa poluezi natura. Fumul de lemn degaja pana la 7000 de substante toxice, cancerigene, mutagene, iritante si urat mirositoare. Unele dintre ele sunt prezente si in fumul de tigara, ca de exemplu monoxidul de carbon, sau compusi chimici capabili sa creasca numarul bolilor respiratorii si cardiovasculare, iar cele mai cunoscute simptome, cele minore doar, fiind: tusea, durerile de cap, iritatia ochilor si a gatului.

In SUA si India se ard anual circa 130 milioane de tone de lemn de foc.

Riscurile la care ne supunem inconstient cand abordam acest stil de incalzire nu sunt de trecut cu vederea. Arzand lemnul implicit nu mai ai lemn iar costurile sunt pe masura.

Daca crezi ca e inutil sa ai in casa un radiator, ca n-ai ce face cu el vara, inseamna ca nu te-ai gandit la toate utilitatile lui! Poti aseza pe el un mileu frumos si sa-l pui in sufragerie langa cel de la RENEL sa le spui celor consternati ca iarna asta ai cu ce sa te incalzesti.

Radiator ceramic cu 11 elemenți, un consum minim de energie și o putere mare de încălzire.

Acest articol a fost publicat în Decoratiuni interioare, Dormitor, Incalzirea casei, Uncategorized și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>